27 Ocak 2016 Çarşamba

Vejetaryenlik | Nedir, Ne Değildir?

Vejetaryenlik en temel ve basit haliyle et tüketilmeyen diyet şeklidir. Peki insanlar neden vejetaryen beslenmeyi tercih ediyor? Vejetaryenler protein ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor? Yemek için yaşamak mı, yaşamak için yemek mi? Bu yazımızda sorularımıza birlikte yanıt arayalım...

Vejetaryen beslenmenin bir çok farklı nedeni olabilir. Et sevmemek bunların başlıcasıdır. Bazı din ve inançlar da et tüketimi konusunda katı kurallara sahiptir. Bunları bir yana koyalım, farklı bir yerden bakalım.
Kedinizi, bir akşam yemek verdiğiniz üşümüş köpeği, karşınızdaki çatıya konan kuşları düşünmenizi istiyorum. Hatta düşünün ! Size sevmeniz söylenen tüm hayvanları; koalalar, pandalar, penguenler...

Ve bu görseli düşünmenizi istiyorum.
Her birimiz doğanın birer parçası olarak yaşıyoruz ve biz doğayı ayakta tutarken doğanın da bizi ayakta tutuyor olmasını diliyoruz.
Artan tüketimle birlikte artık hayvanları yemek için öldürmüyoruz. Hayvanları yemek için yaşatıyoruz. Fabrikalarda doğup, yaşayıp, öldürülüyor ve tabağınıza geliyorlar. Beslenme düzeninizde yapacağınız ufak bir değişiklikle hem kendi sağlığınızı, hem de doğanın sağlığını koruyabilirsiniz.


Bazı vejetaryenler sadece et yememeyi tercih ederken, bazıları hayvansal besinleri de tüketmezler. Bu diyeti daha sıkı uygulayan veganlar ise hayvanlardan elde edilmiş hiç bir besini ya da ürünü kullanmazlar.
Önceleri insan vücudunun ihtiyaç duyduğu miktarda proteinin yalnızca et ile kazanılabileceği zannediliyordu fakat günümüzde bunun aksi ispatlanmıştır. 

Ilımlı vejetaryen olarak tanımlayabileceğimiz ovo-lacto vejetaryenler süt ürünleri ve yumurta gibi hayvanlara işkence edilmeyerek elde edilen hayvansal besinleri tüketir yalnızca et yemezler. Ovo-lacto vejetaryenler hayvanlardan sağlanabilen besinleri edinme konusunda hiç bir sıkıntı ya da eksiklik yaşamazlar. Vejetaryenlerde gerektiği durumlarda B12 takviyesi yapılabilmektedir. Üstelik bazı hayvansal vitaminler vücutta 30 yıl boyunca korunabildiği için besin yetersizliğine bağlı hastalıkların görülmesi düşük ihtimaller arasındadır.


Bugün hayatınızda bir değişiklik yapın.
 Doğanın bir bütün olduğunu kabullenin. Bütünün içinde, diğer parçalarınızı işkenceden kurtarın. Vejetaryen beslenmeyi deneyin, hayvan deneylerine karşı sesinizi yükseltin.


Gelecek yazılarda vejetaryen yemek tarifleri için beklemede kalın.
Sevgilerle,
E.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder